Autofagija i Kafa

Autofagija i kafa

Da li autofagija i kafa idu zajedno? Ako pijem kafu za vreme povremenog posta da li prekidam njegove efekte

Često vidim ova pitanja na forumima i društvenim mrežema o postu i autofagiji, pa hajde da vidimo šta kaže nauka.

Na prvom mestu moram da kažem da povremeni post i autofagija nisu jedno te isto. Tačno je da je post možda najlakši način da se stimuliše autofagija. Gladovanje je stres za ćeliju usled nedostatka hrane i ona na njega odgovara autofagijom. Kao što smo ranije govorili  ima i drugih načina da se ovaj proces stimuliše.

Evo Kako autofagija i kafa funkcionišu zajedno

Kafa ne prekida autofagiju, evo kako.

Autofagijom upravlja Mtor. Šta je sad Mtor pitate se? Sada idemo na mikrobiologiju.

Jadnostavno je. Mtor je kontrolor sinteze – stvaranja proteina u ćeliji. Kada je visok on stimuliše rast, stvaranje proteina. Suprotno, kada je nizak, proces je drugačiji i služi za razgradnju i regeneraciju unutar ćelija. Dakle kada je Mtor nizak počinje autofagija. Tada ćelije razgrađuju oštećene proteine kako bi se od njih stvorili novi i ugradili u tkiva.

Najprostije rečeno autofagija razloži oštećene proteine, da bi nakon toga od njih pod dejstvom Mtor-a nastali novi i ugradili se u naša tkiva i tako ih obnovili. Zbog toga se ova dva procesa nikada ne dešavaju istovremeno.
Može se u stvari reći da se Mtor i autofagija nadovezuju jedno na drugo.

Mtor se hrani šećerom i proteinima. Masti ne utiču na njega.
Došli smo do odgovora o kafi i autofagiji.

Ali ne samo radi kafe, to je razjašnjenje svih nedoumica vezanih za pokretanje autofagije.

Dakle da biste pokrenuli proces autofagije potrebno je da pretežno jedete masti i primenjujete povremeni post. Autofagija ne voli proteine. Suprotno, ukoliko želite rast i izgradnju mišića treba stimulisati Mtor i pretežno unositi proteine.

Naravno oba ova procesa moraju biti zastupljena u organizmu da bismo bili zdravi i osećali se dobro. (1)

Da ponovimo Mtor se hrani proteinima. Kafa ne sadrži proteine. Takođe i čista masnoća poput kokosovog ulja ili maslaca nema proteine.

Znajući ovo, možemo predpostaviti da neće doći do prekida autofagiji ako popijemo kafu sa kokosovim uljem na primer. Međutim nema istraživanja da ovo potvrde.(2)

Autofagija i kafa za vreme povremenog posta

Ukoliko postite isključivo radi mršavljenja, malo mleka za kafu neće škoditi.

Dakle, ukoliko želite da smršate, kafa ne prekida povremeni post i njegove efekte. Efekti povremenog posta dolaze od niskog nivoa insulina.

Ako na primer tokom posta stavite malo mleka za kafu (onog sa visokim procentom masti) ili greškom pojedete nešto, šta će se desit?

Insulin koji je bio nizak će malo skočiti, ako ne jedete više ništa on će  ponovo pasti i efekti posta se nastavljaju. Dakle ništa strašno, samo imajte na umu da malo znači zalogaj ili dva.

Dr. Jason Fung to objašnjava u videu:

Kafu za vreme povremenog posta definitivno preporučujem. Kafa sa kašičicom ili dve kokosovog ulja ili čistog maslaca može vam pomoći da izdržite duže postove, preko 24h i više smršate.

Polifenoli u kafi stimulišu autofagiju

Osim pomenuta dva procesa polifenoli u kafi zapravo mogu stimulisati autofagiju. Kafa je jedan od glavnih izvora dijetalnih polifenola u savremenoj ishrani.

Polifenoli su mikrnutrijenti koji se u glavnom nalaze u biljkama. Prepuni su antioksidansa i pomažu kod problema sa varenjem, gojaznosti, dijabetesa, neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti.

Takođe postoji i ta više puta citirana studija na miševima. Naime, kod miševa između 1. i 4. sata nakon davanja kafe dolazi do pokretanja autofagije u srcu jetri i mišićima. (3)

Još nekoliko reči pre pauze za kafu

Dakle, odgovor na pitanje je „ne“, kafa ne zaustavlja autofagiju, već je zapravo pojačava. I „da“, kafu možete piti natašte bez straha da će prekinuti post ili ometati autofagiju. Naravno reč je o čistoj kafi, bez šećera, šlaga, zaslađivača i tome slično.

Takođe i kafa sa malo punomasnog mleka (kašičica ili dve), kokosovog ulja, čistog maslaca su dozvoljene ukoliko postite radi mršavljenja. Naročito preporučujem ukoliko postite više od 24 sata.

Dakle da zaključimo autofagija i kafa mogu zajedno tako da, uživajte na kafi 😊

Ukoliko vam je ovaj prilog bio koristan, podelite ga na vešim društvenim mrežama. 

Leave A Comment