Autofagija i limun – da li limun prekida post

Autofagija i limun

Autofagija i limun definitivno mogu zajedno.  Ukoliko praktikujete povremeni post mala količina lnimunovig soka u vodi neće vam prekinuti post niti poništiti njegove efekte. No, mora se voditi računa o količini limuna koji konzumirate jer je ipak voće i sadrži ugljene hidrate koji prekidaju ketozu i autofagiju.

Jedan od načina na koji možete da konzumirate limun tokom posta, a da ga ne prekidate, jeste da stavite nekoliko kriški u bokal ili flašu vode da se natapaju i puste aromu. Na ovaj način šećeri se uglavnom ostaju u voću, a u vodu puštaju osveževajuću citrusnu aromu. Takozvana limunova voda.

Dakle, limunova voda ne prekida post niti ima neke makronutrijente  vredne pažnje. Međutim daleko od toga da nije korisna za zdravlje i post.  Bogata je u vitaminom C, koji ima antioksidativna i antiinflamatorna  svojstva, a takođe pospešuje i kvalitet kože. Limunska kiselina može da smanji rizik od nakupljanja kalcijuma i time sprečiti stvaranje kamena  u bubregu.

Dalje, tokom posta verovatno će vam više prijati ukus limuna nego čiste vode. Ovo će vas podstaći da pijete više i samim tim budete bolje hidrirani. Takođe voda će napuniti stomak  i pomoći će vam da se osećate sitim tako da ćete moći da izdržite duži post.

Autofagija i limun – nutritivne vrednosti

Tabela 1 Nutritivne vrednosti na količinu 100 g izvor izvor

Energetska vrednost 43.0 kcal
Proteini 0.7 g
Ugljeni hidrati 9.0 g
Masti 0.5 g

Dakle većina nutricionista se slaže da limunova voda skoro da nema kalorija i ugljenih hidrata i da neće izbaciti telo iz ketoze odnosno sagorevanja masti. Vaš metabolizam verovatno neće primetiti malu količinu voćnog  šećera iz limuna. Ovo važi sve dok ne unesete više od 3 kašičice limunovog soka.

Ako bi recimo iscedili pola limuna u čašu vode, tu ipak ima nekoliko grama prirodnog šećera – fruktoze a samim tim i kalorija. Rezultat ovoga je skok insulina, što prekida vaš post i autofagiju.

Od prilike tokom povremenog posta mogla bi da se iscedi jedna četvrtin limuna u vodu a da to nema nikakvog efekta na post i autofagiju. Ako uzmemo da prosečan limun teži 58 grama onda sok od četvrtine limuna sadrži otprilike

3 kalorije

0,03 grama masti

0,04 grama proteina

0,8 grama ugljenih hidrata

0,3 grama šećera

Navedene količine su sa stanovišta autofagije zanemarlive.

Studije pokazuju  da  hidratacija ubrzava metabolizam tako što poboljšava funkciju mitohondrija, koje su zadužene za stvaranje energije  1

Ovo ubrzanja metabolizma posledično dovodi do i gubitka težine.

Činjenica je da limunov sok sadrži rastvorljiva vlakna „pektin“ za koja je dokazano da pomažu u gubitku kilograma. Pektin deluje poput želatinozne mase koja stvara osećaj sitosti i poboljšava rad creva i pomaže kod zatvora. On ubrzava proces varenja dajući  duži osećaj sitosti, što pomaže da se smanji količina hrane, a samim tim i smrša.

Autofagija i limun i kiselost organizma

Opšte je poznato da  je da povećana kiselost organizma – acidoza pogoduje bolestima. Uravnotežena pH i ishrana sa puno alkalne hrane pomažeu suzbijanju efekata kiselosti.

Ukoliko imate simptome acidoze limun je jedna od namirnica koje može da vam pomogne.  Simptomi kiselosti su: umor i nizak nivo energije, oslabljen imunitet, kratak dah, glavobolja i pospanost, lupanje srca, gojaznost, alergije, akne, razvoj gljivica u organizmu (poput kandide), suva i beživotna kosa, tanki i lomljivi nokti, iritacije na koži, možda trebate proveriti kiselost organizma.

Treba naglasiti da su ketoni kiseli. Kiselost organizma se povećava kada smo na ketogenim dijetama a i kada gladujemo. Do povećanja kiselosti u organizmu neće doći ako su bubrezi i jetra zdravi i redovno vrše svoju funkciju. Ali kao mera prevencije na keto dijeti i tokom posta može se piti malo limunovog soka.

Takođe prekomerno vežbanje može zakiseliti organizam.

Za kraj jedan savet

Limunadu nikada ne treba piti sa šećerom. Šećer i vitamin c imaju sličnu hemiju i absorbuju se putem istog receptora. Tako da ako u svoju limunadu sipate šećer telo će apsorbovati samo šećer ali ne i vitamin C.

 

Hvala na pažnji i prijatno!

Leave A Comment