Autofagija i voda dobitna kombinacija za zdravlje

Autofagija i voda

Autofagija i voda u kombinaciji deluju kao snažan detoks na organizam.

Oko 60 posto našeg tela čini voda i bez vode je nemoguće da neko preživi. No to nije čista voda već telesne tečnosti kao što je krv, linfa, urin. Ove tečnosti u sebi sadrže elektrolite kalijum, natrijum magnezijum, kalcijum i mnogo drugih sastojaka. Održavanje nivoa ovih minerala veoma je važno kada primenjujete povremeni post.

Vrlo je važno piti vodu kada postite. Voda nije presudna za gubitak kilograma ali može da pomogne, Ona je je 100 odsto bez kalorija, pomaže u transportu nutrijenata kroz telo i može potisnuti apetit.

No voda ne može da spere masti iz organizma. Široko je rasprostranjeno verovanje da je mlaka voda dobra za mršavljenje i često se preporučuje ljudima koji su na dijetama za mršavljenje, istina je da u nekoj meri može da ubrza metabolizam.

Tako da nemojte misliti da ćete više smršati ako pijete više vode. Telo prosto tako ne funkcijoniše. Ali voda je bitna za druge funkcije koje mogu pospešiti mršavljenje i uticati na vaše zdravlje.

Voda nam treba da bismo nadoknadili izgubljenu tečnost putem znoja. Takođe nam je potrebno dovoljno vode u organizmu da bismo imali redovnu probavu i izbrgli zatvor. Bubrezi su takođe važni za filtriranje otpada putem mokrenja. Odgovarajući unos vode pomaže bubrezima da rade efikasnije i sprečava nastanak kamena u bubregu.

Voda prenosi nutrijente kroz telo. Ona takođe spira otpad iz organizma.

Autofagija i voda i zbog čega je treba piti

Jednostavno rečeno voda je zadužena da svaki sistem u telu pravilno funkcioniše. Voda ima mnogo važnih uloga.

Naime voda:

  • transportuje hranljive sastojake i kiseonik u ćelije
  • ispira bakterija iz bešike
  • pomaže varenje
  • sprečava zatvor
  • normalizuje krvni pritisak
  • stabilizuje otkucaje srca
  • amortizuje zglobove
  • štiti organe i tkiva
  • reguliše telesnu temperaturu
  • održava ravnotežu elektrolita (natrijuma).

Dakle da bi sve ove funkcije mogle nesmetano da se obavljaju dajte telu dovoljno tečnosti.

Pa koliko vode treba da pijemo? Većini ljudi treba oko četiri do šest čaša vode svakog dana. Ovo varira za do dve čaše u zavisnosti od na primer vrućine, šta ste jeli, da li vežbate, posla kojim se bavite (ovde mislim na teške fizičke poslove ili izloženosti visokim temperaturama) i sličnih prilika.

Svakako naše telo zna kada je žedno, pa tako se vodite osećajem žeđi, to je cela nauko oko dnevne količine unosa vode.

Voda i autofagija tokom povremenog posta

Povremeni post snižava nivo šećera i insulina u krvi. Videli smo da, hrana povećava nivo šećera u krvi i stimuliše lučenje insulina. Insulin je, znamo, hormon koji prenosi šećer iz našeg krvotoka u ćelije. 1

Znamo već da dokle god je insulin visok, nema mršavljenja.

Unošenje hrane prekida post i dovodi do toga da telo ponovo bude u „stanju sitosti“, što traje nekoliko sati dok vaše telo razgrađuje i probavlja hranu.

Međutim, voda ne utiče na nivo šećera ili insulina u krvi. Zbog toga je možete bezbedno piti tokom isprekidanog posta.

U stvari, preporučljivo je piti vodu kako biste ostali hidrirani tokom posta.

Koliko vode piti tokom povremenog posta

Na prvom mestu želim da istaknem da se tokom gladovanja mora unositi više vode nego u vreme kada jedemo.

Ovo je iz razloga što kada gladujemo trošimo veliki deo zaliha glikogena u jetri. Sa ovim glikogenom bubrezi će izbaciti veliku količinu tečnosti. U ovoj tečnosti se nalazi velika količina elektrolita i soli koji su organizmu preko potrebni. Ovo naročito važi za duže periode posta (48 i više sati)

Preporuka za povremeni post je 8 do 12 čaša dnevno, dakle do 3 litra.

Važno je nadoknaditi elektrolite i soli koje gubite sa glikogenom, pa zato u vodu dodajte morsku so i minerale kalijum i magnezijum.

Ovako ćete izbeći slabost i glavobolju tokom povremenog posta kao i sve ostale simptome keto gripa koji se javljaju usled prelaska sa sagorevanja šećera na sagorevanje masti za energiju.

Ostala pića koja se mogu piti tokom posta

Osim vode, možete piti i druga bezalkoholna pića koja će vas hidrirati dok gladujete. To su:
Crna kafa
nezaslađeni čaj – biljni
aromatizovana voda – bez šećera ili zaslađivača
gazirana voda
limunova voda
Bujon – supa od kostiju je ponekad dozvoljena u zavisnosti od toga koliko ste striktni sa vašim gladovanjem i šta želite da postignete. Iako sadrži malo masti i kalorija, male količine mogu obezbediti važne vitamine i minerale tokom dužeg posta.

Autofagija i voda – hladna ili topla 

Hladna voda kontrahuje (skuplja) krvne sudove: hladna voda ili hladni napitak učvršćuju masnoću u krvotoku i otežavaju apsorpciju hranljivih sastojaka.

Ne pijte hladnu vodu dok jedete: ako pijete hladnu vodu dok jedete možete ometati proces varenja, jer naše telo dobija dodatni zadatak da reguliše temperaturu vode.

Bol u grlu: hladna voda takođe može dovesti do bolova u grlu, jer naše telo ponekad stvara više sluzi kada dođe u kontakt sa hladnom vodom.

Prednosti pijenja tople vode

Topla ili mlaka voda ima brojne zdravstvene prednosti.

Poboljšava varenje: ako pijete toplu vodu pre obroka može ubrzati metabolizam i ubrzati proces varenja.

Pomaže u uklanjanju toksina: ispijanje šolje tople vode pre doručka može vam pomoći da uklonite toksine iz tela.

Poboljšava raspoloženje: možda zvuči čudno, ali pijenje tople vode može vam podići raspoloženje.

Prevencija opstipacije – zatvora: ako pijete toplu vodu na prazan stomak to vam može vam pomoći da regulišete rad creva.

Pijete šolju tople vode svakog dana ujutro na prazan stomak i nećete patiti od zatvora.

Voda i mršavljenje

Tačno je da voda nema kalorija i da ćete zasigurno smršati ako vodom zamenite npr gazirana pića i zaslađene sokove.

No ipak voda ne razlaže masti. Znamo da se masti i voda ne mešaju dobro. Tako ako pijete galon vode dnevno to vam neće pomoći da istopite salo.

Ako pijete previše vode izbacićete neophodne elektrolite kalcijum kalijum, natrijum i magnezijum. Preterana hidratacija takođe nije dobra. Ukoliko smanjite nivo elektrolita usled previše tečnosti možete imati simptome poput glavobolje, zbunjenosti, slabosti mišića i slično.

Naročito ako dosta vežbate, unošenje previše tečnosti možete smanjiti nivo elektrolita, a to stvara dodatno opterećenje za srce.

Najbolje je slušati svoje telo i piti vodu kada ste žedni.

Ako baš želite da pijete puno vode, dodajte elektrolite u vodu, kako ne biste smanjili njihov nivo u organizmu.

Hladna vs. Topla voda za mršavljenje

Topla voda ima brojne zdravstvene prednosti u poređenju sa hladnom vodom. Ali što se tiče gubitka kilograma, temperatura vode zapravo nije bitna. Važno je piti dovoljno vode kada pokušavate da smršate, ali nema dokaza koji ukazuju da topla voda ubrzava proces mršavljenja.

Mnogo je faktora odgovornih za gubitak kilograma i za to se ne možete osloniti samo na toplu vodu. Morate se hraniti zdravo i slediti umerenu rutinu vežbanja kako biste na efikasan način smršali. Smanjite svu visoko procesuiranu hranu i uključite u ishranu sveže voće (ne previše) i zeleno povrće.

Naravno uključiti u svoju dnevnu rutinu i povremeni post. Postite najmanje 13 sati za stimulaciju autofagije.

Autofagija i voda – kako da znate da li ste dehidrirali

Ako imate kamen ili pesak u bubregu znači da ne pijete dovoljno vode. Više vode može doprineti da se pesak u bubregu ne pretvori u kamen.

Nizak krvni pritisak, naročito ako ste na dijeti sa malo ugljenih hidrata, bubrezi će izbaciti sav višak tečnosti, a sa njom i elektrolite. Zato je na ovim dijetama neophodno uzimati dovoljno vode i dodati minerale.

Ukoliko se osećate dezorjentisano, pospano ili imate blagu vrtoglavicu a primenjujete povremeni post ili ishranu sa malo ugljenih hidrata dodajte so i pojačajte unos vode. Ovo su takođe simptomi dehidratacije i pada elektrolita.

Tamna boja urina je znak dehidratacije. Ovo je siguran znak da ne pijete dovoljno vode.

Suva usta takođe.

Jednostavan test da li ste dovoljno hidrirani možete uraditi i na koži. Pritisnite prstom kožu bilo gde. Ako se napravi udubljenje i koža se ne vraća nazad odmah, znači da ne pijete dovoljno vode.

Ako jedete dovoljno povrća a ipak imate zatvor to je znak da ne pijete dovoljno vode. Naime povrće sadrži vlakna koja u sebe upijaju tečnost. Ovo bi trebalo da doprinese lakom pražnjenju creva. Međutima ako nema dovoljno vode koju bi ova vlakna upila, probava se neće poboljšati.

Tako da kada jedete obrok bogat povrćem popijte i čašu vode kako biste imali pun efekat unetih vlakana.

Dakle obratite pažnju na žeđ, ali i na eventualne signale koje smo ovde nabrojali.

Konkretno koliko dnevno piti je individualna stvar. Zavisi od mnogo faktora.

Autofagija i voda – gazirana ili negazirana

Gazirana voda je super hidratantna (samo birajte one bez mnogo natrijuma), a karbonizacija može ispuniti želudac ukloniti osećaj gladi kada primenjujete povremeni post. Takođe gazirana voda može smanjiti potrebu za grickanjem.

I ne samo to, gazirana voda je super osvežavajuća naročito na letnjoj vrućini. U svakom slučaju ukoliko se odlučite za gaziranu vodu, nećete pogrešiti.

Postoje i varijante gazirane vode sa dodatkom magnezijuma cinka i selena što je takođe dobar izbor tokom gladovanja. Znamo da se tada nivo minerala smanjuje pa ova voda može pomoći da se elektroliti nadoknade.

Gazirnana voda se dobije tako što se pod pritiskom ubrizgava ugljen dioksid kako bi se dodali mehurići. Obično se još dodaju i soli i neki minerali.

Naučnih dokaza niti studija koja voda je zdravija ili bolja obična ili gazirana nema. Postoji neko opšte shvatanje da gazirana voda nije zdrava, no ovo je mit koji nema nikakvog osnova niti objektivnog dokaza.

Zaključak

Možemo zaključiti da autofagija i voda imaju slične efekte na organizam. Voda putem bubrega i znoja izbacuje neželjene materije – toksine iz organizma. Sa druge strane i autofagija elimininiše neželjene proteine, organele i patogene iz tela.

Zamenite zaslađene napitke vodom i sigurno ćete smršati.

Ne morate piti litre vode dnevno, slušajte svoje telo i pijte vodu kad vam se pije.

Pratite znake dehidriranosti.

Ako primenjujete povremeni post obavezno povećejte unos vode.

Tokom posta birajte vodu sa mineralima ili ih sami dodajte.

Aromatizujte svoju vodu dodavanjem kriške limuna, limete, kriškom đumbira ili krastavca.

Uživajte u svom napitku i blagodetima autofagije i vaše nove vitke linije.

Živeli!

Leave A Comment