Cejlonski cimet začin za mršavljenje i zdravlje

Cejlonski cimet

Cejlonski cimet, neki ga zovu i pravi cimet, je popularan začin. Sadrži mnogo cimetnog aldehida, za koji se smatra da je odgovoran za većinu zdravstvenih blagodati cimeta.

Osim što je izuzetno ukusan začin, hiljadama godina cenjen je zbog svojih lekovitih svojstava.

Savremena nauka je sada potvrdila ono što ljudi znaju vekovima.

U ovom tekstu sagledaćemo pre svega kako cimet pomaže mršavljenje. Osim mršavljenja osvrnuću se i na druge zdravstvene koristi koje su potvrđene kroz naučna istraživanja.

Ako pokušavate da smršate, a posebno da skinete salo sa stomaka, pocnite da dodajete cimet u svakodnevnu ishranu. Cimet pomaže u gubitku težine suzbijajući apetit, regulišući nivo šećera u krvi i ubrzavajući metabolizam.

Cejlonski cimet pobolšava energiju i kognitivne funkcije

Cimetni-aldehid je zadužen za prijatan miris cimeta. On stimuliše proteine koji regulišu transport nervnih signala u mozgu. Ovo konkretno znači da cimet može poboljšati nagle promene raspoloženja kao i pad energije u toku dana.

Cimetni aldehid balansira proteine u mozgu. To znači da se nervni impulse bolje sprovode a komunikacija između tela i mozga je dobra i da teče neometano. Ovo za nas na dnevnom nivou znači bolje kognitivne funkcije, brže reagovanje i veću produktivnost.

Prilikom metabolisanja cimet se pretvara u natrijum benzoat a dokazano je da natrijum benzoat pospešuje funkciju mozga.

Cejlonski cimet nutritivne vrednosti

Cejlonski cimet zauzima mesto broj 7 na ORAC listi biljaka koje imaju najače antioksidativno dejstvo. Odatle i potiču sva lekovita svojstva ove biljka.

Naime kapacitet radikalne apsorpcije kiseonika (ORAC) je laboratorijska analiza koja meri antioksidativne aktivnosti u hrani. Test se radi tako što se prehrambeni proizvod izloži oksidacionom sredstvu, a zatim se meri ukupni kapacitet te hrane da se odupre oksidaciji. Što je veći ORAC rezultat, to je veći antioksidativni kapacitet hrane.

Cimet je pun snažnih antioksidanata, poput polifenola. Antioksidanti štite telo od oksidativnih oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Zapravo je toliko moćan da se cimet može koristiti kao prirodni konzervans hrane.

Vrlo je alkalna namirnica bogata kalcijumom, vlaknima, gvožđem i kalijumom.

Kašičica cimeta sadrži, 8 grama ugljenih hidrata i, 1 grama proteina. Budući da u proseku dodajemo pola kašičice, dodajući cimet u kafu tokom povremenog posta, nećete poništiti njegove efekte.

Preporučena dnevna doza cimeta je jedna četvrtina do jedne polovine kafene kašičice.

Cejlonski cimet je lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Pola kašičice dnevno je sasvim u redu dodati u kafu, čaj, vodu. Možete ga dodati u bilo koji obrok.

Cejlonski cimet reguliše insulin

Morate imati na umu da neki začini utiču na nivo šećera i da mogu izazvati skok insulina. Međutim ovo nije slučaj sa cimetom.

Neverovatno svojstvo cimeta je to što gotovo da nema uticaja na nivo šećera u krvi. Zahvaljući tome što skoro da nema insulinki odgovor (skok insulin nakon konzumacije). Cejlonski cimet neće narušiti mršavljenje i neće prekinuti povremeni post.

Naime njegov glikemijski indeks je 5 što je izuzetno nisko. Kada je insulin nizak znamo da je to signal ćelijama da sagorevaju masti. Znamo da što duže držimo insulin na niskom nivou, više mršavimo.

Cejlonski cimet reguliše nivo šećera u krvi

Cimet reguliše nivo šećera u krvi. Kada eliminišete nagle skokova i padove šećera u krvi samim tim nećete imati oscilacije energije u toku dana. Ovo se naročito odnosi na pospanost posle obroka. Dakle cejlonski cimet može eliminisati pospanost nakon obroka.

Cimet će regulisati način na koji vaše telo metaboliše ugljene hidrate i samim tim regulisti nivo šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da dodavanje cimeta u obrok pomaže u smanjivanju sekrecije insulina u krvotoku. Ovo se dešava usled velike količine katehina u cimetu.

Cimet će stabilizovati reakciju insulina šta god jedete. On će doprineti da insulin ne skoči onoliko koliko bi skočio inače, zavisno od toga šta ste pojeli.

Na ovaj način cimet će vas održati u režimu sagorevanja masnoća duže nego što bi to bio slučaj da ga niste konzumirali.

Ovo dalje znači da će vaše telo smanjiti nivo glukoze, a manje šećera u krvi znači vise mršavljenja, a to ovde i želimo da postignemo.

Regulisanje nivoa šećera u krvi, odnosno stabilan šećer bez naglih skokova i padova regulisaće osećaj gladi. Cimet dakle pomaže u suzbijanju gladi, tako da njegovom upotrebom možete produžiti razmake između obroka.

Dok ste na dijeti, ukoliko imate napade gladi to je zbog naglih promena nivoa insulina.

Nizak nivo šećera u krvi je presudan za gubitak kilograma i održavanje zdravog načina života.

Cejlonski cimet za zdravlje

Cejlonski cimet pomaže telu u borbi protiv infekcija, zapaljenja i regeneraciji oštećenog tkiva.

Zapaljenje može postati problem kada je hronično i usmereno protiv sopstvenih tkiva. Cimet može biti koristan u ovom pogledu. Studije pokazuju da ovaj začin i njegovi antioksidanti imaju snažna antiinflamatorna svojstva.

Upravo Cimetni aldehid, kao glavna aktivna komponenta cimeta, može pomoći u borbi protiv različitih vrsta infekcija.

Pokazalo se da ulje cimeta efikasno leči infekcije respiratornog trakta izazvane gljivicama.

Takođe može sprečiti rast određenih bakterija, uključujući listeriju i salmonelu.

Cejlonski cimet ubija bakterije koje uzrokuju bubuljice.

Antimikrobni efekti cimeta takođe mogu sprečiti kvarenje zuba i smanjiti neprijatan zadah.

Studije pokazuju da cimet može pospešiti stvaranje kolagena i povećati elastičnost i hidrataciju kože. Ovo posledično odlaže starenje i pojavu bora. 1 2

Cejlonski cimet za srce

Studije dakle ukazuju da jedinjenja u cimetu mogu smanjiti markere upale. Ovo je izuzetno korisno, s obzirom da se smatra da su upale osnov za mnoge hronične bolesti, uključujući bolesti srca. 3, 4.

Studije takođe svedoče da cimet kod nekih osoba može smanjiti krvni pritisak, kao i nivo triglicerida i LDL (lošeg) holesterola 5, 6.

Štaviše, cimet može povećati nivo HDL (dobrog) holesterola, što pomaže u poboljšanju zdravlja srca uklanjanjem viška holesterola iz krvnih sudova 7, 8 .

10 povezanih studija utvrdilo je da konzumiranje samo 120 miligrama cimeta – manje od 1/10 kašičice – svakog dana može biti dovoljno da vam pomogne da poboljšate stanje svog srca i krvnih sudova 9.

Kasia cimet, naročito, sadrži velike količine prirodnih kumarina, grupe jedinjenja koja pomažu u sprečavanju suženja krvnih sudova i pružaju zaštitu od krvnih ugrušaka 10, 11, 12 .

Međutim, prekomerni unos kumarina može smanjiti funkciju jetre, kako ćete videti dalje u tekstu i povećati rizik od krvarenja. S obzirm na ovo pripazite da cimet unosite umereno 13 .

Koji cimet kupiti

Nisu svi cimeti na tržištu isti. Bolje je koristiti cejlonski -“pravi” cimet.

Kod nas na tržištu uglavnom je zastupljene sorta Cassia – Kasija ili lažni cimet. Sorta kasija je oštrije arome, jačeg ukusa. Jeftiniji je. Sadrži značajne količine jedinjenja nazvanog kumarin, za koje se veruje da je štetno u velikim dozama. Preteran unos kumarina može da ošteti jetru i bubrege.

Svaki cimet bi trebao da bude koristan za zdravlje, ali kasija može uzrokovati probleme u velikim dozama.

Dozvoljeni dnevni unos kumarina je 0,1 mg po kilogramu telesne težine. Dakle 0,1mg kumarina možete pojesti dnevno bez rizika od neželjenih efekata. Tako da ako koristite kasija cimet držite dnevni unos na niskom nivou.

Cejlonski cimet („pravi“ cimet) je u ovom pogledu mnogo bolji, a studije pokazuju da je kumarin mnogo niži kod cejlonskog nego kod sorte kasija. Ova vrsta cimeta ima nežniju i slatkastu aromu.

Pravi cejlonski cimet ćete možda pronaći u nekim renomiranim prodavnicama zdrave hrane.

Zaključak

Na kraju, cimet je jedan od najukusnijih i najzdravijih začina na planeti.

Može smanjiti nivo šećera u krvi, smanjiti faktore rizika od srčanih bolesti i ima mnoštvo drugih impresivnih zdravstvenih blagodati.

Obavezno uzmite cejlonski cimet ili se pridržavajte malih doza ako koristite sortu kasija.

Videl smo da cejlonski cimet iako da skoro ne sadrži kalorije, u sebi ima nutrijenate koji pozitivno utiču na mršavljenje i zdravlje.

Ukoliko želite da koristite cimet tokom povremenog posta uzimajte četvrtinu, maksimum pola kašičice u vodi, kafi ili čaju.

Međutim, ako kombinujete cimet sa vise začina, ukupna količina začina treba da bude manja od 1 grama. Koliko god neznatna količina, začini ipak sadrže nekoliko kalorija koje mogu prekinuti efekte povremenog posta.

Hvala na pažnji i prijatno.

Ukoliko vam se dopao tekst podelite ga na mrežama.

Leave A Comment