Hašimoto tireoiditis i povremeni post

Hašimoto tireoiditis

Hašimoto tireoiditis i mršavljenje za većinu koji imaju ovakav problem mogu predstavljati veliki faktor frustracije.

Ovo je autoimuni poremećaj pri kojem bela krvna zrnca i antitela greškom napadaju štitnu žlezdu.  Pod dejstvom ovih antitela žlezda polako gubi svoju funkciju i njeno tkivo se razgrađuje.

Hašimoto tireoiditis je najučestaliji tip zapaljenja štitne žlezde. 1

Hašimoto tireoiditis simptomi

Hormoni štitnjače reguliše ključne biološke funkcije, uključujući potrošnju energije, termogenezu, razvoj i rast.

Štitna žlezda utiče na metabolizam i može gubitak kilograma pretvoriti u noćnu moru. Ako je vaša štitnjača slabo aktivna, gubitak kilograma bez terapije je skoro pa nemogć, bez obzira na ishranu i vežbanje. Čak i kada uzimate terapiju može značajno uticati na kvalitet života.

Ako štitnjača počne da se usporava, čak i pre nego što vam TSH bude povišen dovoljno da dobijete terapiju, vaš metabolizam će biti znatno usporeniji.

Hašimoto  nas čini umornim, usporenim, bez motivacije, što dodatno smanjuje metabolizam. Obično kada smo umorni imamo potrebu za slatkišima kao brzim izvorom  energije, što takođe vodi debljanju.

Osim viška kilograma obratite pažnju na simtome kao što su:

 • usporen rad srca, zimogrožljivost,
 • usporenost, zaboravnost, umor i malaksalost, depresija i psihoza
 • zatvor (opstipacija), suva koža, krti i lomljivi kosa i nokti,
 • impotencija kod muškaraca i poremećeni menstrualni ciklus kod žena,
 • smanjen libido i sterilitet kod oba pola,
 • otečeno lice i očni kapci.

Ako imate simptome bolesti  štitne žlezde, odmah se obratite lekaru i informišite se o dijagnozi i procesu lečenja.

Hašimoto tireoiditis i mršavljenje – kako hormoni utiču na metabolizam

Debljanje je prvi simptom Hipotiroidizma, ali tačan biohemijski uzrok ove veze nije potpuno jasan. Međutim, postoji nekoliko mehanizama koji mogu objasniti vezu između slabe funkcije štitne žlezde i viška kilograma.

Dva najaktivnija hormona štitaste žlezde, tiroksin (T4) i trijodotironin (T3), cirkulišu u telu i utiču na

 1. Masne ćelije
 2. Mišiće
 3. Jetru
 4. Pankreas
 5. Hipotalamus

Hormoni štitne žlezde pomažu jetri i pankreasu da razgrađuju masnoće koje su nataložene u telu i iskoriste ih za energiju.

Jedna od primarnih posledica disfunkcije štitne žlezde je niža tolerancija na fizički napor zbog njenog uticaja na mišiće i kardiovaskularni sistem.  

Hormoni štitne žlezde pomažu mišićima celog tela da koriste energiju. Nedostatak tiroidnih hormona rezultira smanjenim protokom krvi u tkivima i manjom isporukom kiseonika u mišiće. Ovo dovodi do umora i spore kontrakcije što dalje znači manju potrošnju energije tj. gojenje. 2

Kada u telu cirkuliše odgovarajuća količina tiroidnih hormona, hipotalamus, koji je regulator hormona štitnjače u mozgu, smanjuje količinu lučenja TSH – tireostimulišućeg hormona.

Uzimanje terapije za štitnu žlezdu u vidu hormona ne mora nužno da dovede do gubitka težine.

Međutim, istraživanja pokazuju da promene ishrane i načina života mogu drastično poboljšati simptome, pored standardnih lekova. Svaka osoba sa Hašimoto-ovom bolešću različito reaguje na lečenje, zbog čega je individualan pristup ovom stanju veoma važan.

Hašimoto tireoiditis i ishrana

Iako se ovde u osnovi radi o disfunkciji imunog sistema, dijeta ipak igra važnu ulogu u tretiranju hašimota. Hrana i suplementi ne mogu da izleče ovu bolest. Međutim zdrava ishrana prilagođena štitnoj žlezdi, može da pomogne funkciju i poboljša stanje štitnjače.

Ishrana će vam pomoći da održite ili izgubite kilažu, čak i smanjiti neke simptoma poput umora, zatvora i sporog metabolizma.

Koje smernice bi trebalo da pratite ako imate hašimoto tireoiditis:

 • Na prvom mestu ne stresirajte organizam hranom.
 • Izbegavajte hranu koja izaziva upale ili izaziva alergijske reakcije.
 • Svedite na minimum hranu koja izaziva nagle skokove šećera u krvi.
 • Izbacite hranu koja sadrži toksine ili hemikalije koji mogu pokrenuti imunološki odgovor.
 • Izbegavajte hranu koja sadrži  velike količine nezdravih masti.
 • Ne solite hranu previše. Previše natrijuma u bilo kom obliku nije zdravo.
 • Uključite u ishranu više kvalitetnih masti poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova. Imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u jačanju imunog sistema. Losos je takođe odličan izvor dobrih masti.

Ograničite slatkiše

Previše rafinisanog šećera, dovodi do upala u organizmu, a oboljenje štitne žlezde povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Da biste ovaj rizik izbegli smanjite sve šećere. Eliminišite belo brašno, rafinsane slatkiše, med, sokove i druge oblike šećera.

Dijetalne napitke i veštačka zaslađivače u potpunosti izbacite iz ishrane.

Smanjite unos kofeina

Kofein je moćan stimulans. To znači da visok dnevni unos kafe, čaja ili bezalkoholnih pića sa kofeinom može iscrpiti vašu nadbubrežnu žlezdu, podići nivo kortizola i pogoršati bilo koju neravnotežu šećera u krvi koju imate.

Ukoliko uzimate terapiju za štitnu žlezdu obratite pažnju na to kada pijete kafu. Ne biste trebali piti kafu, najmanje jedan sat nakon uzimanja lekova koji zamenjuju tiroidni hormon. Kafa može uticati na apsorpciju vašeg leka i učiniti ga manje efikasnim.

Naime, kofein ometa apsorpciju lekova štitne žlezde u crevima. To je zato što kofein stimuliše funkciju debelog creva a takođe može povećati količinu tečnosti koja prolazi iz tela u creva. Ovo može dovesti do toga da vaš lek prebrzo prođe kroz creva, i ne apsorbuje se.

Ovo se može desiti sa još nekim lekovima ukoliko pijete kafu nakon uzimanja. Jednostavno ih izbacite sa stolicom pre nego što su i dobili priliku da se apsorbuju.

Umereno sa alkoholom

Alkoholna pića su puna ugljenihe hidrata i šećera. U jednom piću s vremena na vreme nema ništa loše. No, prekomerna upotreba alkohola predstavlja stres za jetru, imuni sistem i šećer u krvi.

Ne prejedajte se

Prejedanje uzrokuje skok šećera u krvi, koje obično prati nagli pad istog. Ovaj stres u ishrani se lako može izbeći ukoliko jedete umeren obrok do trenutka kada se osećate sitim.

Jedite svesno, i daje vašem telu vremena da registruje da ste siti. Ovo, takođe može poboljšati i varenje.

Dajte svom telu noćnu pauzu od hrane

Pokušajte da prestanete da jedete najkasnije posle 20 sati.  Dajte telu 10 do 12 sati pauze preko noći pre nego što doručkujete.

Kada spavate, vaše telo počinje da proizvodi tiroidne, nadbubrežne i hormone rasta. Energiju za ovu proizvodnju crpi iz vaše uskladištene masti, sagorevajući je dok spavate.

Ako imate prekratku pauzu između večere i doručka, vaše telo nikada neće dobiti poruku da je vreme da pređe u režim sagorevanja masti.

Studije su sugerisale da pauzom od 10 do 12 sati šaljete telu poruku da na nekoliko sati neće biti hrane, što vam može pomoći da preko noći pređete u režim sagorevanja masti. 3

Eliminišite toksine iz ishrane

Hormoni, antibiotici i pesticidi su toksini i oni mogu pokrenuti autoimune i inflamatorne reakcije. 4

Što više toksične hrane izbacite sa vašeg menija to ćete manje stresirati imuni i endokrini sistem.

Kupujte domaću hranu bez hormona, bez antibiotika, slobodnog uzgoja, i bez pesticida kad god možete.

Probajte neku od dijeta za štitnjaču

Pošto proizvodi hormone koji utiču na celo telo, štitna žlezda je osetljiva na ono što jedete.

Što je više stresirate hranom, veća je verovatnoća da ćete pogoršati autoimune reakcije i ometati funkciju vaše štitne žlezde.

Evo nekoliko pristupa koje možete isprobati, a koji su prilagođeni štitnoj žlezdi i mogu smanjiti upalu.

Dijeta bez glutena za hašimoto tireoiditis

Celijakija je autoimuno stanje koje uzrokuje imunološku reakciju sistema za varenje na gluten – protein u pšenici, ječmu i raži, što dovodi do oštećenja tankog creva.

Ova bolest može da prouzrokuje slabu apsorpciju hranljivih sastojaka koji su vitalni za zdravlje štitne žlezde, poput joda i selena.

Takođe umanjuje sposobnost vašeg tela da apsorbuje lekove koji zamenjuju tiroidni hormon (levotiroksin).

Celijakija je tri puta češća kod ljudi sa Hašimoto tiroiditisom nego kod opšte populacije. Dakle kao preventivu smanjite unos glutena.

Za one koji imaju celijakiju, dijeta bez glutena može pomoći u smanjenju upale i gubitku kilograma. Ako vam nije dijagnostikovana celijakija, ali mislite da biste je mogli imati na osnovu simptoma i/ili porodične istorije, obavezno se pregledajte kod lekara. Čak i ako imate samo osetljivost na gluten, možete imati koristi i poboljšati zdravlje ako smanjite unos glutena.

Nisko-glikemijska dijeta za Hašimoto tireoiditis

Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene hrane. Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom sadrži malo šećera i prostih ugljenih hidrata koji se brzo apsorbuju, poput hleba, pirinča, testenina, žitarica, krompira i kukuruza.

Prednost ove dijete je u tome što ne dovodi do naglih skokova šećera u krvi koji predstavlja dijetetski stres za organizam.

Snižavanje i uravnotežavanje šećera u krvi smanjuje ukupan stres na vaše hormone, uključujući hormone štitaste žlezde.

Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata za Hašimoto tireoiditis

Slično ishrani sa niskim  glikemijskim indeksom, dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata pomaže u održavanju ravnoteže šećera u krvi.

Međutim veći je fokus na broju ugljenih hidrata koji jedete, a ne na kvalitetu. Primeri su Atkinsonova dijeta i keto dijeta.

Dijeta autoimuni protokol i Hašimoto tireoiditis

Dijeta autoimuni protokol (AIP) kreirana je za ljude sa autoimunim bolestima. Ona se fokusira na smanjenje upala i lečenje imunog sistema. Pogodna je za bilo koju vrstu autoimune bolesti.

Izbacuju se hrana i lekovi za koje se veruje da izazivaju zapaljenje creva. Zatim hrana koja stvara  neravnotežu između dobrih i loših bakterija u crevima ili izaziva imunološki odgovor.

Eliminišu se potencijalno štetne namirnice poput žitarica, mlečnih proizvoda, šećera, kafe, mahunarki, jaja, alkohola, orašastih plodova, semenki, rafinisanog šećera, ulja i aditiva za hranu. Uklanjanje ovih namirnica traje šest do osam nedelja, a zatim se polako ponovno uvode jedna po jedna.

Eliminaciona dijeta za hašimoto tireoiditis

Netolerancija na hranu i alergeni – mlečni proizvodi, soja i orašasti plodovi mogu izazvati upale i otežati vam mršavljenje. Preporuka je da se testirate  na alergije kako biste utvrdili da li imate bilo kakvu netoleranciju na hranu ili alergiju.

Poenta je u eliminaciji alergena koji vam smetaju.

Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što isprobate bilo koji od navedenih pristupa. Od velike je važnosti  da ishrana bude prilagođena vašoj  zdravstvenoj situaciji.

Obratite pažnju na Goitrogene

Goitrogena hrana može usporiti vašu štitnu žlezdu i pospešiti njeno uvećanje, poznato kao gušavost. Iako ne morate u potpunosti da izbacite ovu hranu, izbegavajte velike količine u sirovom obliku, posebno ako imate hipotiroidizam.

Neki primeri hrane koja je puna goitrogena su brokoli, kelj, karfiol, spanać, jagode, breskve i kikiriki.

Kuvanje i kuvanje na pari ove hrane smanjuje goitrogena svojstva. Ali čak i tada, ako se ne osećate najbolje, izbegavajte ovu hranu sirovu a i kuvanu smanjite.

Povećajte unos vlakana

Mnogi ljudi sa bolestima štitne žlezde bore se sa zatvorom i viškom kilograma. Jedna od ključnih taktika koja vam može pomoći je povećanje unosa vlakana.

Vlakna su važna za varenje, zdravlje srca, redovno pražnjenje creva i za poboljšanje vašeg osećaja sitosti.

Najbolje je ako vlakna potiču iz hrane bogate vlaknima, poput pasulja, integralnih žitarica i jabuka sa korom. Ali ako je potrebno, dodajte i prirodna vlakna – kao što je psilijum.

Imajte na umu da ako počnete da jedete hranu bogatu vlaknima, za osam do dvanaest nedelja treba ponovo da kontrolišete stimulišući hormon štitaste žlezde (TSH) da biste videli da li vam je potrebno prilagođavanje doze, jer vlakna mogu uticati na apsorpciju lekova koji zamenjuju  tiroidni  hormon.

Smanjite unos mlečnih proizvoda

Netolerancija na laktozu je vrlo česta među ljudima sa Hashimoto tireoiditisom 5

U jednoj studiji na 83 žene sa Hašimotovom bolešću, 75,9% je dijagnostikovalo intoleranciju na laktozu 6

Ako sumnjate na netoleranciju na laktozu, izbacivanje mlečnih proizvoda može poboljšati varenje, kao i funkciju štitne žlezde i apsorpciju lekova.

No ovo ne mora da važi  za sve, jer neki ljudi sa Hashimoto-om savršeno podnose mlečne proizvode.

Pijte dovoljno vode

Jedna od najmoćnijih stvari koje možete učiniti da biste pomogli svom zdravlju je da pijete dovoljno vode. Ako ste hidrirani, vaš metabolizam efikasnije funkcioniše, a takođe smanjuje se i apetit.

Rešićete zadržavanje vode u organizmu i nadimanje.

Poboljšćete varenje i izboriti se sa zatvorom i umorom.

Ako trebate da smršate, probajte da pijete vodu neposredno pre nego što jedete. Može vam pomoći da potisnete apetit.

Glavni deo dnevnog unosa tečnosti treba da bude voda. Eksperimentišite sa vrstom i temperaturom vode koja će vam omogućiti da budete dobro hidrirani. Možda će vam biti lakše da pijete više vode ako je na  sobnoj temperaturi umesto ohlađene, gaziranu umesto obične, filtriranu, ili da dodate svežu krišku limuna, limete ili krastavca.

Smernice za unos vode variraju. Na primer, preporuke za unos se kreću od 2 litra  (oko 8 čaša) do 3.8 litara (oko 16 čaša) zavisno od pola, starosti i težine. Ali trenutni dokazi sugerišu da konzumiranje 1,8 litara (nešto manje od 8 čaša) dnevno može služiti kao primarna preventiva.

Hrana koja se preporučuje kod Hašimoto tireoiditisa

Ako imate Hashimoto, dijeta sa sa dosta hranljivih sastojaka može vam pomoći da smršate, uklonite neke simptome i poboljšate celokupno zdravlje. 7

Fokusirajte se na sledeće namirnice:

 • Voće: bobice, kruške, jabuke, breskve, ananas, banane itd.
 • Neskrobno povrće: tikvice, artičoke, paradajz, špargla, šargarepa (sveža), paprika, brokoli, rukola, pečurke.
 • Skrobno povrće: slatki krompir, krompir, grašak.
 • Zdrave masti: avokado, ulje avokada, kokosovo ulje, maslinovo ulje, punomasni jogurt.
 • Životinjski proteini: losos, jaja, riba, ćuretina, škampi, piletina.
 • Žitarice bez glutena: smeđi pirinač, zob, kinoa.
 • Semenke orašasti plodovi i puter orašastih plodova: indijski orah, bademi, makadamija, seme suncokreta, seme bundeve, prirodni puter od kikirikija, bademov puter itd.
 • Pasulj, sočivo, leblebije, crni pasulj.
 • Mlečne i nemlečne zamene (obogaćene kalcijumom i / ili vitaminom D): kokosovo mleko, kokosov jogurt, bademovo mleko, mleko indijskog oraha, punomasni nezaslađeni jogurt, kozji sir itd.
 • Začini, začinsko bilje: kurkuma, bosiljak, ruzmarin, paprika, šafran, crni biber, salsa, tahini, limunov sok, jabukovo sirće itd.
 • Pića: voda, nezaslađeni čaj, gazirana voda itd.

Eksperimentišite sa ishranom kako biste saznali koja hrana vam najviše odgovara.

Hrana koju treba izbegavati kod Hašimoto tireoiditisa

Izbegavanje sledeće hrane može pomoći u smanjenju simptoma Hashimoto-a i poboljšanju sveukupnog zdravlja.

 • Šećeri i slatkiši: gazirani sokovi, energetska pića, kolači, sladoled, peciva, keks, slatkiši, slatke žitarice, stoni šećer itd.
 • Brza hrana i pržena hrana: pomfrit, viršle, pržena piletina itd.
 • Rafinisane žitarice: bela testenina, beli hleb, tortilje od belog brašna, peciva itd.
 • Visoko obrađena hrana i meso: smrznuti obroci, margarin, gotova jela, kobasice itd.
 • Žitarice i hrana koja sadrži gluten: pšenica, ječam, raž, krekeri, hleb itd.

Neki lekari čak predlažu da ljudi sa Hašimoto-om izbegavaju i soju i mlečne proizvode – a neki čak i sve žitarice.

Ponovo, važno je da eksperimentišete sa ishranom kako biste pronašli najbolju kombinaciju za vas.

Rad sa nutricionistom koji je specijalizovan za autoimune bolesti poput Hašimoto-ove bolesti može vam pomoći da eliminišete potencijalno problematičnu hranu. Potrebno je da pronađete način ishrane koji će vam pomoći da se osećate najbolje.

Dakle, izbegavanje šećera, visoko prerađene hrane i žitarica koje sadrže gluten može vam pomoći da smanjite simptome Hašimoto-a i poboljšate vaše celokupno zdravlje.

Hašimoto tireoiditis i povremeni post

Svako od nas je jedinstven. Povremeni post može biti sasvim koristan za neke ljude sa bolestima štitne žlezde, dok drugi mogu imati neželjene efekte.

Štitna žlezda je metabolička snaga organizma i post direktno utiče na nju tako da morate biti oprezni.

Nedavna studija proučavala je efekte povremenog posta kod zdravih ljudi. U poređenju sa kontrolnom grupom, oni koji su naizmenično menjali 36 sati bez hrane sa 12 sati neograničenog hranjenja pokazali su snižene nivoe T3. 8  

Uprkos ovim nalazima, neke studije pokazuju da se hormoni štitne žlezde vraćaju na vrednosti pre posta nakon obroka, 9  10   što ukazuje na to da neke vrste produženog posta možda neće biti štetne za zdrave osobe bez hipotireoze.

Druge studije takođe sugerišu da primena dijete sa smanjenim kalorijskim unosom može prouzrokovati smanjenje T3. 11

Treća studija upoređuje efikasnost mršavljenja primenom naizmeničnog /alternativnog posta  (svaki drugi dan se ne jede) sa dijetom smanjenog kalorijskog unosa. Ispitivani su odrasli ljudi sa hipotiroidizmom. Posle šest meseci, rezultati su pokazali slično smanjenje telesne težine primenom naizmeničnog posta kao i smanjemjem kalorija. Osetljivost na insulin se smanjila više primenom naizmeničnog posta nego kod smanjenog kalorijskog unosa. TSH i fT4 su ostali nepromenjeni. 12

Povremeni post može pospešiti metabolizam vaših lekova za štitnjaču. levotiroksin uzet tokom posta efikasniji i bolje se apsorbuje nego kada se uzima tokom uobičajenih dana. Ovo bi moglo voditi eventualnom smanjenju doze.

Povremeni post menja način na koji vaše telo koristi energiju. Ako imate Hašimoto, pravilno odabrani povremeni post može smanjiti upalu  i poboljšati stanje ove autoimune bolesti.

Ako razmišljate o primeni povremenog posta za mršavljenje i druge zdravstvene benefite, razgovarajte sa lekarom o tome koja vrsta posta je pravi izbor za vas.

Kako primenjivati povremeni post kada imate hašimoto tireoiditis

1. Obavezno unesite hranljive sastojke neophodne za štitnu žlezdu.

Selen: za pretvaranje T4 u aktivni T3

Jod: za stvaranje hormona štitne žlezde

Cink: za funkciju štitne žlezde

2. Ne kombinujte povremeni post sa ekstremnim smanjenjem kalorija

Ono što se čini da zaista uništava funkciju štitne žlezde je hronično smanjenje kalorija koje traje nedeljama, mesecima i godinama.

Štitna žlezda vas uvek nadgleda i obrađuje signale koje joj šaljete. Povremeni post i vreme kada normalno jedete šalju signal izobilja. Smanjivanje kalorija za 20% u dužem vremenskom periodu (mesec dana i duže) šalje suprotni signal. Rezultat ovakve kalorijske restrikcije može biti smanjena funkcija štitne žlezde.

Ako primenjujete povremeni post, pobrinite se da jedete dovoljno i kvalitetno u vreme koje ste odredili za hranjenje.

3. Ako imate hipotireozu i uzimate terapiju, post će vam verovatno uspeti

Pravilnim uzimanjem hormona štitne žlezde efikasno se postiže normalna funkcija štitne žlezde. Možete da primenjujete povremeni post bez mnogo brige. Važno je jedino da kontrolišite hormone štitne žlezde i pratite svoj subjektivni utisak o tome kako vam ide.

4. Ako imate hipotireozu i pokušavate prirodnim putem da popravite stanje, duži post verovatno nije dobra ideja

Jedna od uloga T3 je da zaštiti mišiće od atrofije tokom posta.

Ako imate nizak T3 i želite da ga prirodnim putem poboljšate, duži post će verovatno biti kontraproduktivan i čak može dovesti do gubitak mišića. To je upravo ono što ne želite da se dogodi tokom posta.

Rešite hipotiroidizam pre nego što počnete sa dužim postom (24 sata i više).

5. Ako imate hipotireozu i pokušavate prirodno da popravite stanje, možda vam pomogne kraći povremeni post sa 16/8 ili 20/4 – režimom

Postoje dobri argumenti za kraće prozore za hranjenje, posebno ako jedete tokom dana.

Kao i sve ostalo u telu, i funkcija štitne žlezde prati cirkadijalni ritam.

Cirkadijalni ritmovi su 24-časovni ciklusi koji su deo unutrašnjeg sata našeg tela. Ovaj sat kaže telu kada koje funkcije i procese treba da obavlja. Cirkadijalni ritmovi procese u telu optimizuju u različitim tačkama tokom perioda od 24 sata.

Jedan od najvažnijih i najpoznatijih cirkadijalnih ritmova je ciklus spavanja i buđenja.

Hrana je moćan pokretač našeg unutrašnjeg časovnika. Ako jedete  i tokom dana i uveče, to može prekinuti cirkadijalni ritam i narušiti funkciju štitne žlezde.

Suprotno tome, ako je vaš prozor za jelo na primer od 9:00 do 17:00, dakle jedete dok ima sunca. Kada sunce zađe prestajete sa jelom. Ovim  ćete sinhronizovati vaš biološki sat sa realnim vremenom i poboljšati rad vaše štitne žlezde.

6. Nervoza, Hašimoto i gladovanje

Ako ste nervozni a imate hašimoto tireoiditis i primenjujete povremeni post, verovatno je gladovanje razlog nervoze.

Stres pokreće konverziju T4 u T3, smanjujući tako nivo aktivnog hormona štitne žlezde u vašem telu.

Ne zanemarujte stres, posebno ako sete nervozni tokom posta. Ukoliko ne možete da izdržite, prekinite post obrokom.

7. Ako post utiče na vaš san, verovatno utiče i na vašu štitnu žlezdu

Adekvatan san je neophodan za dobru funkciju štitne žlezde. Neki lošije spavaju tokom posta. Drugima se san poboljša. Ovo može ići u bilo kom smeru – samo je važno da prepoznate na koji način post utiče na vas i vaš san. Ukoliko lošije spavate tokom posta, proverite hormone štitne žlezde.

Održavajte optimalan nivo vitamina i minerala

Nutritivni nedostaci mogu pogoršati simptome bolesti štitne žlezde. Iako nisu razlog zašto dolazi do autoimune bolesti štitne žlezde, nedostaci vitamina i minerala su česti kod ljudi sa Gravesovom bolešću i Hašimotoovim tiroiditisom.

Adekvatan unos hranljivih sastojaka veoma je važan za vaše zdravlje.

Vitamin d, B12 , Selen i Gvožđe

Naučne studije su otkrile da nedostatak vitamina D može biti povezan sa razvojem autoimunih bolesti štitne žlezde i češći je kod ljudi sa ovim bolestima. Istraživanje je takođe pokazalo da dodatak vitamina D može pomoći u smanjenju antitela na tiroidnu peroksidazu (TPO) i tireoglobulin (Tg) kod ljudi sa autoimunom bolešću štitne žlezde. 13

Nedostatak vitamina B12 takođe je češći kod ljudi sa autoimunim oboljenjem štitne žlezde, kao i kod starijih osoba i ljudi koji slede vegansku ishranu.

Selen je neophodan za zdravlje štitne žlezde, posebno jer štitnjača sadrži najveću količine selena u telu. Nizak nivo selena povezan je sa povećanim rizikom od hipotireoze, gušavosti i Gravesove bolesti.

Naučnici su pronašli neke dokaze da ljudi sa autoimunom bolešću štitne žlezde koji uzimaju dodatke selena mogu značajno smanjiti TPO i Tg antitela nakon 12 meseci, kao i poboljšati raspoloženje i podići energiju.

Nedostatak gvožđa takođe može doprineti razvoju hipotiroidizma 14.  Budući da su mnogi simptomi nedostatka gvožđa slični onima kod hipotiroidizma ili se javljaju istovremeno, možda čak i nećete shvatiti u čemu je problem.

Ako uzimate levotiroksin i dalje se ne osećate dobro, proverite nivo gvožđa u krvi.

Cink, jod i vitamin A

Cink je jedan od minerala koji je potreban za proizvodnju hormona i funkcionisanje štitnjače, a ima druge brojne uloge u telu. Nizak nivo cinka može biti pokretač hipotireoze, Budući da telo nema načina da skladišti cink, važno je da ga unosite svakodnevno.

Jod je presudan za proizvodnju tiroidnih hormona trijodotironina (T3) i tiroksina (T4). Nedostatak joda može oštetiti vašu funkciju štitne žlezde, jer tada vaše telo nema dovoljno sirovina za proizvodnju potrebnog hormona štitnjače. U isto vreme, unošenje previše joda takođe može biti problematično. Previše joda vodi povećanju štitaste žlezde i potencijalno uzrokuje i pogoršava autoimune bolesti štitne žlezde.

Uvek imajte na umu da se uzimanje suplemenata joda na svoju ruku ne preporučuje. Višak joda može pogoršati vaše stanje, pa ga nemojte uzimati  bez uputstva lekara.

Vitamin A je potreban za aktivaciju receptora hormona štitnjače, a nedovoljno vitamina A može smanjiti njenu funkciju. Nedostatak vitamina A tera hipofizu da luči  tireostimulišući hormon (TSH). Tako se štitna žlezda uvećava a sa druge strane ne apsorbuje dovoljno joda koji joj je potreban.

Važna napomena: pre nego što požurite da kupite gomilu suplemenata, uradite test minerala i vitamina u krvi. Ako vam je nivo minerala i vitamina dobar, uzimanje suplemenata može biti toksično. Predoziranje nekim suplementima takođe može pogoršati simptome štitne žlezde i izazvati druge zdravstvene probleme.

Hašimoto tireoiditis i vežbanje

Ljudi sa slabo aktivnom štitnom žlezdom treba da izbegavaju treninge visokog intenziteta, dugotrajno ili prečesto vežbanje.

Prekomernim vežbanjem troši se velika količina T3 u vašem telu. Ovo će otežati obavljanje osnovnih dnevnih rutina. Biće vam teško da se koncentrišete, zapamtite nešto, fokusirate se…  Generalno govoreći možete sebi otežati rad i smanjiti produktivnost.

Obavezno odmarajte jedan ili dva dana između treninga. Ovo će omogućiti vašem telu da nadoknadi nivo T3.

Takođe možete se opredeliti za jednu vrstu treninga i primenjivati ga tokom dve nedelje. Pratite vaš nivo energije i svoje simptome Hašimota. Jedino tako možete pronaći optimalan trening za stanje vaše štitne žlezde.

Glavna prednost fizičke aktivnosti je u tome što smanjuje upale i stabilizuje imunološku funkciju organizma.

Probajte da izgradite takvu rutinu vežbanja da vam trening postane navika i zadovoljstvo pre svega. Na treninge treba odlaziti sa elanom, što znači da vam prija. Sve drugo ili neće dati rezultate ili ćete odustati pre nego i postignete neki efekat.

Adekvatan i prilagođen trening samo i isključivo vašim potrebama i stanju može poboljšati rad vaše štitne žlezde.

Hašimoto tireoiditis i povremeni postremeni post 2

Zaključak

Vidimo da postoji mnogo individualnih varijacija, ali imamo pristojnu količinu informacija da možemo doneti neke zaključke koji važe za sve.

Dakle:

 • Ne praktikujte dijete sa smanjenjem kalorija.
 • Kraći povremeni post nije toliko velik stresor, pa tako ima i manji uticaj na funkcionisanje štitne žlezde.
 • Unosite optimalne količine minerala i vitamina prevashodno putem hrane.
 • Naspavajte se i izbegavajte nervozu.
 • Ne stresirajte organizam preteranim treniranjem.

Osim ishrane uvek vodite računa o svemu što može uticati na vaše zdravlje i dobrobit. 

Pridružite se danas

Najnoviji trendovi o mršavljenju i zdravom načinu života u vašem inbox-u. Unapredite svoj izgled i zdravlje, prijavite se na newsletter.

Sačekajte sekund ...

Hvala što ste se prijavili!

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podelite ga sa prijateljima.

Leave A Comment