Jabukovo sirće za brzo mršavljenje

Javukovo sirće

Jabukovo sirće je korišćeno kao eliksir još pre nove ere. Čak je otac moderne medicine Hipokrat koristio ovaj napitak za mnoge stvari. Koristilo se vekovima tokom istorije. I danas ima široku upotrebu, eliminiše mnoge simptome a ima i brojne praktične namene.

U ovom tekstu sagledaćemo pre svega kako sirće deluje na mršavljenje u kombinaciji sa povremenim postom. Kako i kada ga piti za najbolje efekte.  Takođe tu je i najšira lista benefita koju sam mogla da istražim i pronađem naučne izvore na koje se oslanjaju.

jabukovo sirće za mršavljenje

Naime jabukovo sirće kontroliše skok insulina i šećera u krvi. Nakon obroka jabukovo sirće smanjuje broj transportera glukoze u krvi tako da glukoza koju pojedete neće dospeti u ćelije odmah.

AMPK (adenozin monofosfatom aktivirana protein kinaza) predstavlja receptor energije u organizmu 1 . AMPK dakle prepoznaje kada naše telo nema energiju iz hrane i tera naše telo da koristi svoje zalihe.

Kada jedemo  ampk je nizak zato što imam dovoljno „goriva“ u telu. Kako polako trošimo obrok AMPK se uključuje i signalizira mozgu da nema energije.

Na ovaj signal mozak reaguje tako što kaže telu da oslobodi glikogen iz jetre. Kada se glikogen potroši, mozak naredi  da se oslobodi mast koja je skladištena u masnim ćelijama.  I eto mršavljenja. 2

Dakle AMPK u telu je dobar jer pokreće proces sagorevanja masti.

Međutim AMPK se aktivira i u mozgu. Istovremeno AMPK mozgu kaže da signalizira glad kako telo ne bi potrošilo sve svoje zalihe masti. Dakle imamo AMPK koji deluje dvojako. Sa jedne strane kaže telu da uključi potrošnju naših zaliha energije. A sa druge kaže mozgu da nas tera da unesemo novu energiju tj. pojedemo nešto.  

Ovde jabukovo sirće stupa na scenu. Naime je sirćetna kiselina blokira proizvodnju AMPK u mozgu a stimuliše proizvodnju AMPK  u jetri. Dakle ono će nam pomoći da se osećamo manje gladni. Sa druge strane sirćetna kiselina u jetri pospešiće sagorevanje masti i proizvodnju ketona.

Kako sirće pomaže autofagiji

Američki časopis  za poljoprivredu i prehrambenu hemiju je objavio studiju o tome kako sirćetna kiselina pojačava  efekte posta i mršavljenje. Ona ustvari pojačava dejstvo  gena za oksidaciju masnih kiselina PPAR alfa  u i na taj način eliminiše nakupljene telesne masti. 3  

PPAR alfa je protein – receptor, glavni je regulator energetske homeostaze. Homeostaza znači balans, ravnoteža energije u organizmu. Ekspresija PPAR-a je najveća u tkivima koja brzo oksidiraju – razlažu masne kiseline. Aktivira se kada smo gladni zato što tada telo oslobađa masne kiseline u krvotok.  Jabukovo siće čini to da se aktivira više PPAR alfe.

Kada sirćetna kiselina dospe u jetru, konvertuje se u acetil koenzim  A. Ova konverzija zahteva dosta energije. Dakle ovo ustvari vodi kaloriskom deficitu. Za nas tokom gladovanja potrošnja energije tokom ovog procesa znači sagorevanje više masti.  Sirćetna kiselina čini povremeni post još delotvornijim.

Jabukovo sirće  će vam pomoći da sagorite više sala. Ono pomaže jetri da sagori više masti i napravi više ketona.  Dakle ovo je  upravo ono što želimo da postignemo povremenim postom.

Tokom gladovanja možete uzeti 1 do 2 kašičice jabukovog sirćeta. Ono neće prekinuti post a pomoći će vam da se osećate siti i izdržite duže bez hrane.  Takođe pomoći će vam da kontrolišete napade gladi. 4

Autofagija i sirćetna kiselina

Osim PPAR alfa videli smo da sirće aktivira i AMPK protein kinezu. Kako je AMPK receptor za energiju, on aktivira ćelijske procese kao što je autofagija. Dakle jabukovo sirće nam može pomoći da se regenerišemo na ćelijskom nivou.

jabukovo sirće i zdravlje

Postoji mit da jabukovo sirće ima puno hranljivih sastojaka. Istina je da nema puno vitamina A, C a ni minerala. Kao što smo već videli sadrži sirćetnu kiselinu, koja je njegov ključni sastojak. U stvari, razlog zašto sirće deluje na toliko različitih simptoma je upravo sirćetna kiselina.

Sirće menja PH tj. kiselost organizma. PH je bitna jer ona transportuje minerale, dozvoljava enzimima da rade svoj posao, stimulišu štitnu žlezdu, ubrzavaju metabloizam. Svaki organ ima različitu PH. Međutim za opšte stanje organizma najvažnija je PH krvi.

Sve ove blagodeti jabukovog sirćeta  su zbog ove kiseline i kalijuma. Ljudi koji konzumiraju puno proteina imaju otpadnu hemikaliju iz proteina koja se naziva gvanidin. Gvanidin je izuzetno alkalan.

Ako držite keto dijetu i jedete više proteina u ukupnom dnevnim unosu, možda ćete se osećati ukočeno ili artritično. Uradite detoksikaciju jabukovim sirćetom. Dobro je i efikasno sredstvo za čišćenje, ispira proteinski otpad i toksine.

Za šta je dobro jabukovo sirće

Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu pomaže:

Absorpciju minerala. Ovo je vrlo bitno za povremeni post. Naime tokom gladovanja obično nivo minerala u telu opadne naročito ako pijemo dosta tečnosti što je preporuka.

Mobilizaciju  kalcijuma;

Bolje varenje proteina bez otpada;

Poboljšanje  imunog sistema na taj način što ubrzava bela krvna zrnca i podržava njihovu borbu protiv infekcija;

Dobre bakterije u crevima. Jabukovo sirće u sebi sadrži pepsin. Pepsin hrani dobre bakterije digestivnog trakta;

Jabukovo sirće ubrzava varenje. Aktivira enzime u stomaku kako bi se razložili proteini;

Ubija bakterije i viruse;

Sprečava nadimanje , gasove i gorušicu;

Jabukovo sirće 2

Poboljšava simptome policističnih jajnika. U jednoj maloj studiji na ženama sa sindromom policističnih jajnika koje su uzimale sirće 90–110 dana, 57% je obnovilo ovulaciju. Ovo se  verovatno dogodilo zbog poboljšane osetljivosti na insulin. 5

Pomaže kod masne jetre tako što mobiliše višak masti. 6

Pospešuje lučenje žuči u jetri. Žuč se oslobađa iz žučne kese na signal da su masti ušle u dvanaestopalačno crevo. Ovako jabukovo sirće pomaže razlaganje masti;

Takođe poboljšava osetljivost ćelija na insulin, što znači lučenje manje insulina kada jedemo, a to dalje znači gubitak kilograma. Ovo dalje vodi smanjenju holesterola i regulisanju krvnog pritiska. 7, 8

Obično svi uzimamo vitamin C za prehlade ili virusne infekcije. Većina suplemenata vitamina i minerala su lažni i napravljeni su od kukuruznog skroba i askorbinske kiseline. Razlog zašto sintetički vitamin C deluje je kiselina, a ne sintetički vitamini.

Bolje je da pijete jabukovo sirće kako biste pomogli svom imunom sistemu.

jabukovo sirće za bradavice

Postoji veoma prost način da se bradavice tretiraju sirćetom.

Pomešajte dve doze jabukovog sirćeta i jednu dozu vode. Znači odnos sirće:voda treba da bude 2:1

Potopite vatu ili gazu u rastvor sirćeta i vode.

Stavite natopljenu vatu direktno na bradavicu.

Zalepite flasterom.

Držite oblogu na bradavici preko noći (ili duže ako je moguće).

Uklonite oblogu.

Ponavljajte svako veče dok bradavica ne otpadne.

med i jabukovo sirće

56% sastava meda je fruktoza 44% je glukoza. Med ima jako visok glikemijski indeks čak 76. Znamo da fruktoza može da se razloži samo u jetri i da za nju predstavlja veliki stres.

No med u sebi sa druge strane sadrži i antioksidante. Dobar je za zarastanje rana. Ima neka anti mikrobna svojstva. Može pomoći kod nekih alergija. Ali generalno u medu ima malo nutrijenata.

No znamo već da fruktoza predstavlja opterećenje za jetru. Takođe da se višak fruktoze pretvara u mast koju jetra čuva u sebi (masna jetra). A takođe znamo da jabukovo sirće pospešuje razgradnju masti u jetri.

Stičemo utisak da bi kombinacija sirćeta i fruktoze iz meda u jetri bili u antagonizmu odnosno suprotnosti.

Iz tog razloga bolje je ne zbunjivati jetru kombinacijom meda i sirćeta.

Ako već uzimate med ograničite se na jednu kašičicu upravo zbog visokog sadržaja fruktoze.

Ukoliko sirće koristite radi mršavljenja nikako ne dodajte med.

Smanjenje nivoa šećera u krvi

Postoje studije koje su potvrdile da pijenje jabukovog sirćeta pre spavanja snižava nivo šećera u krvi. Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu je ta kontroliše glukozu u krvi.

Ukoliko pijete jabukovo sirće pre spavanja, glukoza u krvi će ujutru biti manja za 6% nego što je inače. Ovo je takođe potvrđeno u ovoj studiji. 9  Manje glukoze u krvi naravno znači manje debljanja. 10

Kako piti Jabukovo sirće

Postoji puno načina da uvedete jabukov sirće u ishranu.

Jednostavna kombinujte ga sa maslinovim uljem kao preliv za salatu. Posebno je ukusno sa zelenom salatom, krastavcima i paradajzom.

Može se koristiti i za kišeljenje povrća, u zimnici.  Ili ga jednostavno rastvorite u vodu i pijte.

Količina jabukovog sirćeta koja se koristi za mršavljenje je 1-2 kašike (15-30 ml) dnevno pomešane sa vodom.

Najbolje je to rasporediti u 2-3 doze tokom dana, najbolje je da se pije pre obroka.

Uzimanje više od toga se ne preporučuje zbog potencijalno štetnih efekata. Jabukovo sirće može oštetiti zubnu gleđ. Takođe je najbolje započeti sa 1 kafenom kašičicom (5 ml) da biste videli da li imate nekakvih reakcija.

Jabukovo sirće može da interaguje sa određenim suplementima ili lekovima, uključujući diuretike i insulin. Ovo može doprineti niskom nivou kalijuma. Tako da ako uzimate neke od ovih lekova, posavetujte se sa lekarom.

Ne uzimajte više od 1 kašike (15 ml) odjednom, jer uzimanje previše odjednom može prouzrokovati mučninu.

Važno je da ga pomešate sa vodom, jer nerazređeno sirće može da opeče unutrašnjost usta i jednjaka.

Dakle preporučuje se oko 1-2 supene kašike (15–30 ml) jabukovog sirćeta dnevno kako bi se postigle pune koristi za mršavljenje. Za najbolje rezultate pomešajte sa vodom i pijte.

Pridružite se danas

Najnoviji trendovi o mršavljenju i zdravom načinu života u vašem inbox-u. Unapredite svoj izgled i zdravlje, prijavite se na newsletter.

Sačekajte sekund ...

Hvala što ste se prijavili!

Jabukovo sirće pre treninga

Za energiju tokom treninga nemojte piti nikakve hemijske šejkove. Umesto toga, rastvorite dve kašičice jabukovog sirćeta u čaši vode. Kalijum i enzimi u jabukovom sirćetu će vas podići. Vodu sa sirćetom možete koristiti pre, tokom i nakon treninga.

Aminokiseline u jabukovom sirćetu se bore protiv stvaranja mlečne kiseline i na taj način preveniraju upalu mišića.

Takođe naučno je dokazano da jak kiseli ukus sirća ubrzava puls i podiže adrenalin. A to je upravo ono što nam je potrebno pre početka i za vreme treninga.

Zaključak

Na kraju, videli smo da uzimanje umerene količine jabukovog sirćeta pospešuje gubitak kilograma i pruža brojne druge koristi za zdravlje.

Koristiti jabukovo sirće za vreme povremenog posta, naravno možete ga uvrstiti u svoj jelovnik i onda kada jedete normalno.

Svakako u kombinaciji sa povremenim postom daje neverovatne rezultate kada je topljenje sala u pitanju.

Ako pijete jabukovo sirće obavezno koristiti cevčicu jer oštećuje zubnu gleđ.

Obavezno ga razblažite u vodi.

Naravno nemojte misliti da je sirće nekakva magična pilula koja će otopiti kilograme preko noći. Svakako dugoročan rezultat zahteva promenu načina ishrane, praktikovanje povremenog posta i fizičku aktivnosti.

Hvala na pažnji.

Ako mislite da bi ovaj tekst koristio nekome podelite ga na mrežama

Leave A Comment